Flory_fufu

Tara noastra!

Rate this Entry
Citat Citat Flory_fufu Afiseaza mesajul
"Discutând cu prieteni și cunoștințe mi-am dat seama că sunt puțini cei care știu că în România se află una dintre cele mai frumoase peșteri din lume. Nu e vorba de Peștera Urșilor, ci de Piatra Altarului. Descoperită în 1984 în Munții Bihorului, Peștera Piatra Altarului este supusă unui regim foarte strict de vizitare (doar speologi), pentru a fi protejată împotriva distrugerilor. Motiv pentru care, exceptând specialiștii sunt foarte puțini cei care știu exact locul în care se află. Fotografii realizate în această peșteră au fost prezentate într-o expoziție la sediul ONU, au mai apărut în ”National Geographic”, în unele publicații din România și online.

”Galeria “Palatul” este o sala inalta de 30m precedata de o anticamera “Baldachinul”; este o zona cu formatiuni rare, curgeri mari de calcit si domuri inalte. Palatul are forma unei catedrale gotice, inalta si ingusta, flancata de coloane de 15-20m inaltime. Este un monument de arhitactura subterana unic in felul sau in Romania.
Galeria “Paradisul” este o sinteza a intregii pesteri, spatii generoase sprijinite pe coloane si discuri, geometrii cristaline ascunse sub ochiuri de apa, depuneri diafane de ace, unice in pesterile noastre. Galeria Paradisului se sfarseste neasteptat, cu un parau de “mondmilch” (laptele de luna), – o pasta fluida, de un alb nepamantean, ce izvoraste dintr-o crapatura a calcarului si abunda in formatiuni, coloane, discuri, macrocristalele de calcit, buzdugani, nuferi, cristalele scheletice de calcit, in forma de triunghiuri excavate, stalagmitele monocristal, coloanele tip palmier, draperii, coralite, perle de pestera. In baza pesterii s-a dezvoltat, pe scara larga, un alt fenomen, sub oglinda nemiscata, apa supramineralizata a acoperit totul in cristale perfecte de calcit. Fenomenul este rar intalnit pe glob si el face din Galeria “Geoda” sa fie unul dintre superlativele domeniului subteran. Un popas in “Geoda” este o experienta unica, un prilej de meditatie asupra perfectiunii cristaline.
Galeria “Altarul Ursilor” este o galerie orizontala cu bolti arcuite, denumita “Citimirul Ursilor”. Ursul de caverna – “Ursus Spelaeus”- era un locuitor obisnuit al pesterilor in timpul ultimelor perioade glaciare. Aici se pot observa un mare numar de cranii de ursi tineri si de pui, unele dintre ele abia se mai ghicesc sub stratul gros de calcit. Pestera Piatra Altarului nu este amenajata pentru public, fiind deschisa doar pentru cercetari stiintifice. A fost incadrata in categoria A, in care se regasesc pesterile de valoare exceptionala care, prin interesul stiintific sau unicitatea resurselor sunt reprezentative pentru patrimoniul speologic national si international.”
***
Localitatea Roșia Montană a fost vizitată de zeci de mii de turiști în ultimii ani. Majoritatea au rămas impresionați de peisajul acestei localități în asamblu, atât cel natural, cât și cel arhitectural. Mulți dintre ei au vizitat bucăți de foste galerii romane amenjate în muzeul fostei exploatări de stat și, mai recent, cele de la Cătălina Monulești. Le-a fost suficient pentru a ajunge la concluzia că distrugerea acestui peisaj ar fi o pierdere incredibilă. Și, totuși, extrem de puțini sunt cei care au văzut perla Roșiei Montana, ansamblul absolut fabulos al galeriilor antice, medievale, moderne și contemporane din Masivul Cârnic.
Cârnicul are o rețea fantastică, de zeci de kilometri de galerii, săli cu pilieri (un fel de stâlpi/”coloane” de susținere) de sute de metri pătrați, pe 24 de nivele, corande (peșteri excavate) de sute de metri înălțime (confom lui Valentin Rusu, șef al fostei exploatări de stat, și de 300 și 400 de metri, mai înalte decât Turnul Eiffel , care are 324 de metri), practic, e vorba de un palat interior absolut unic în lume. Dacă ați văzut ”Stăpânul Inelelor” vă puteți imagina interiorul Muntelui Cârnic comparându-l cu Minele din Moria – ceea ce acolo e o ficțiune creată pe calculator, în Roșia Montană există în realitate și ar fi distrus dacă proiectul pornește.
Am văzut o parte a acestei rețele. Din păcate, sub pretextul că aici au fost efectuate cercetări științifice ale căror rezultate nu au fost încă publicate, nu am primit acordul pentru a fotografia și filma palatul interior al Cârnicului. Motivul real al acestei interdicții, probabil îl bănuiți.
Categorie
Uncategorized

Comments