• Educația, în criză majoră: efectele subfinanțării sunt pe termen lung

  Nicio săptămână fără proteste: astăzi a venit rândul studenților și al profesorilor, care cer împreună 6% din PIB pentru educație. De ce 6%? Pentru că la acest moment, România alocă doar 3,6 % din PIB pentru educație, iar efectele subfinanțării se reflectă în taxe mai mari la facultăți, scăderea sau stagnarea subvențiilor și a burselor sociale pentru studenți, dotarea precară a școlilor, care duc împreună la abandonul studiilor, dar și la părăsirea sistemului educațional public de către profesorii bine pregătiți, din cauza salariilor mici, arată un rezumat făcut de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
  Potrivit Stragiei Europa 2020, până în anul 2020, circa 16 milioane de noi locuri de muncă vor necesita calificări superioare, în timp ce cererea de personal necalificat va scădea cu aproximativ 12 milioane.
  Astfel, abandonul studiilor superioare nu este deloc un semnal bun pentru România, iar acesta este cauzat de taxele mari la facultăți și de bursele și subvențiile foarte mici.
  Analizând situația din cadrul a 23 de universități din țară , ANOSR a constatat că în 17 dintre acestea (74%) au crescut taxele de studiu sau au existat discuții în acest sens la nivelul structurilor de conducere ale universităților în ultimul an universitar. Creșterile sunt în medie de 500 de lei. Mai mult, subvenția cămine-cantine nu a mai crescut din 2007, neadaptându-se astfel la rata inflației. De asemenea, au scăzut considerabil și investițiile în reparații și modernizări ale căminelor.
  Raportul privind Starea Învățământului Superior din România lansat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului în 2011 arată cât de tragică este situația abandonului școlar universitar, care în anul universitar 2009/2010 a ajuns la aproape 50%, dacă luăm în considerare că rata de absolvire a învățământului superior este de puțin peste 50%, arată ANOSR pe site-ul special creat pentru a susține alocarea a 6% din PIB pentru sănătate, 6pentrueducatie.ro.

  Solidaritate pentru mai mulți bani
  Mii de studenţi din toată ţara, afiliaţi la Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti, vor intra astăzi în grevă japoneză, în solidaritate cu protestele cadrelor didactice.
  Mii de studenţi din întreaga ţară vor intra la cursuri cu banderole albe la mână şi se vor alătura protestelor profesorilor, iar în cazul în care demersurile lor vor rămâne fără rezultat vor recurge la manifestări de protest de amploare în întreaga ţară, luând în calcul şi greva generală pe termen nelimitat. Revoltaţi de finanţarea slabă constantă a educaţiei, de consecinţele dezastruoase care au adus sistemul de educaţie în prag de colaps şi de faptul că decidenţii continuă să refuze să îşi asume responsabilitatea faţă de viitorul României şi să trateze educaţia că o prioritate naţională aşa cum este definită, studenţii vor trage astfel un prim semnal de avertisment declanşând la nivel naţional greva japoneză', declară reprezentanții ANOSR.

  (Sursa: EVZ.ro - 6 noiembrie 2013)


  Îmi vine din nou în minte: ”Păcat, păcat, de sângele vărsat!” Așa strigau studenții imediat după decembrie '89. Oare de ce tinerii și profesorii sunt ignorați mereu? Pentru că nu mai avem nevoie de inițiative ... ”indisciplinate” ? Pentru că și tinerii, și profesorii nu mai constituie de aproape 14 ani o masă de manevră? Cine este interesat să-i alunge din țară? Nu sunt vorbe în vânt: cei mai capabili, mai talentați și mai îndrăzneți tineri și profesorii lor aleg calea emigrării...
  Miha