• Absolventi din Salaj au dat in judecata Universitatea Spiru Haret

  Pentru ca nu si-au primit de doi ani diplomele, zeci de absolventi promotia 2009 de la „Spiru Haret", Zalau – Facultatea de Psihologie – Pedagogie au deschis proces impotriva universitatii. Absolventii de la Psihologie sunt primii - din cei aproximativ o mie care si-au dat licenta la Zalau in 2009 - care au decis sa ceara prin instanta universitatii sa le elibereze diplomele.
  Satui sa le fie tot amanata eliberarea diplomelor de licenta, 50 de absolventi ai Universitatii „Spiru Haret", care au sustinut examenul de licenta la Centrul Teritorial Zalau pentru Invatamant la Distanta, au decis sa-si ceara diplomele in instanta. Marea majoritate a celor care au recurs la aceasta masura este reprezentata de absolventi ai Facultatii de Psihologie – Pedagogie, cei mai multi dascali in scolile din judet.

  „Pana la urma, ni s-a acrit de atata tergiversare, mai ales ca noi nu am facut nimic ilegal. Am facut o facultate, despre care noua ni s-a spus ca este acreditata, si am dat niste examene perfect legale", explica demersul Viorel Sim, un dascal din simleu Silvaniei care s-a ocupat organizarea actiunii in instanta pe judetul Salaj. In procesul in care profesorii din Salaj dau in judecata Universitatea „Spiru Haret" sunt reprezentati si absolventi din alte judete din Ardeal, aflati si ei in aceeasi situatie.In total, aproximativ 250 de absolventi cer, intr-un proces aflat pe rolul Curtii de Apel Cluj, eliberarea diplomelor de licenta.

  Reprezentantii universitatii si ai ministerului se acuza reciproc

  Potrivit lui Viorel Sim, saptamana aceasta a avut loc cel de-al doilea termen in proces, insa judecatorul nu s-a putut pronunta din cauza divergentelor iscate in sala de judecata intre reprezentantii universitatii si cei ai Ministerului Educatiei (chemati ca parte in proces de universitate). „Au dat vina unul pe altul pentru aceasta situatie, cu diplomele", explica profesorul. Solutionarea cauzei a fost amanata, in aceste conditii, pentru luna viitoare.

  Absolventii sunt optimisti in privinta solutiei. „E un drept castigat, pe care nu pot sa ni-l ia cum vor. Colegi din alte judete au castigat deja", ne-a declarat un alt absolvent aflat in aceasta situatie – educatoarea Maria Puie, directoarea Gradinitei nr.11 Zalau.

  Ordonanta 10 nu poate fi aplicata retroactiv

  Absolventii sustin ca refuzul universitatii si a Ministerului Educatiei de a le elibera diplomele este ilegal, intrucat Ordonanta 10/2009, invocata de cele doua institutii si care scoate in afara legii absolventii de la forma de invatamant la distanta, a aparut dupa ce ei si-au dat licenta. "Se incalca, astfel, principiul neretroactivittii legii civile", explica Viorel Sim, precizand ca ordonanta respectiva poate produce efecte numai de la intrarea ei in vigoare, nu si inainte. In plus - mai spune el - legea prevede ca o specializare acreditata la forma de invatamant zi se considera acreditata si la celelalte forme, iar facultatea lor are acreditare la zi.

  Absolventii "Spiru Haret" mai spun ca au trimis cereri scrise la decanatul facultatii, prin care au solicitat eliberarea diplomelor, dar nu au primit niciun raspuns, desi termenul legal de 30 de zile a trecut. "Avem stampila universitatii, pe confirmarea de primire, semn ca cererile noastre au ajuns acolo, dar nu am primit niciun raspuns. Este si asta proba la dosar", sustine Sim.

  Cifra: Pentru doar cinci specializari ID se elibereaza, in prezent, diplome

  (sursa)
  Comments 8 Comments
  1. Avatar Vlasky
   Vlasky -
   Clanul Bondrea nu va mai avea timp sa se caiasca...Borfasiilor si escrociilor le va iesi pe nas nota de plata
  1. Avatar townboy662000
   townboy662000 -
   „Borfasiilor si escrociilor„ - asa se scrie????? unde ati facut scoala primara?
  1. Avatar 1540501384285
   1540501384285 -
   Corect se scrie:''Borfasilor si escrocilor "(...).
  1. Avatar Vlasky
   Vlasky -
   Citat Citat 1540501384285 Afiseaza mesajul
   Corect se scrie:''Borfasilor si escrocilor "(...).
   Fii convins ca asa este. Sigur e o greseala de redactare facuta in viteza.
  1. Avatar 1540501384285
   1540501384285 -
   De vina poate sa fie un malware produs de hackeri!...
  1. Avatar APRILIA
   APRILIA -
   As dori sa stiu,colegii care au castigat inca de anul trecut au primit diplomele sau nu ?
  1. Avatar LOLITA 25
   LOLITA 25 -
   Citat Citat APRILIA Afiseaza mesajul
   As dori sa stiu,colegii care au castigat inca de anul trecut au primit diplomele sau nu ?
   Doar MECTS a facut recurs ptr.toate procesele intentate,inclusiv ptr.cele de anul trecut.Nu s-a auzit pana acum ca cineva de la formele neacreditate sa aiba o decizie definitiva si irevocabila si sa posede si diploma de licenta in original de la USH.
  1. Avatar LOLITA 25
   LOLITA 25 -
   Citat Citat Vlasky Afiseaza mesajul
   Clanul Bondrea nu va mai avea timp sa se caiasca...Borfasiilor si escrociilor le va iesi pe nas nota de plata
   Chiar crezi ca vor plati vreodata? Nu vezi ca ei au spate
   gros, adica prieteni in clasa politica.De aceea si fac ce vor !
   Daca vrei sa ai o diploma necontestata de nimeni,te poti inscrie din nou in anul I la o alta universitate de stat,bineinteles daca ai si bani suficienti unde trebuie sa dai de 2-3 ori mai mult/an ca si taxa de la USH.